Wil jij een start maken om gezonder te gaan eten? Om eerlijker te eten en meer echt zelf te gaan koken? Soms zit het een kleine dingen. Door fabrieksvoedsel te vermijden en meer zelf te maken, wordt je maaltijd al een stuk gezonder. Dus minder pakjes en zakjes en meer eerlijk eten. In mijn zoektocht naar simpele basic recepten om mijn dagelijkse maaltijden gezonder, eerlijker en lekkerder te maken, ben ik een aantal simpele en goed bruikbare recepten tegen gekomen. Deze deel ik graag met je.
Zelf granola muesli maken
's Ochtends eet ik vaak yoghurt met muesli. Vaak voeg ik daar iets van zaden, pitten, noten en vruchten bij. Soms ook kaneel, erg lekker. Mijn kinderen waren nooit zo dol hierop, totdat ik granola ging maken. Granola bevat wel meer suiker dan muesli, maar door het zelf te maken kun je dit redelijk doseren. En het is echt een traktatie.
Voordeel van deze muesli is dat het havervlokken bevat en geen tarwe. In onze maatschappij eten we heel veel tarwe. 's Ochtends brood bij het ontbijt, in de middag vaak weer brood en 's avonds misschien pasta. Zo eet je bij elke maaltijd tarwe. Het is dan niet zo gek dat zoveel mensen hier minder goed tegen kunnen. Door muesli te eten van havervlokken heb je in ieder geval bij het ontbijt geen tarwe.
Ingrediënten
- 150 gram havervlokken
- 100 gram noten
- 50 gram pitten
- 4 el honing
- 3 el zonnebloemolie
Het fijne van zelf maken is dat je zelf bepaald wat je erin doet. Dus be creative.
Gebruik noten die je lekker vindt, neem wel ongezouten, liefst ongebrande noten. Je kunt allerlei soorten pitten toevoegen. Zonnebloempitten, pompoenpitten, maar experimenteer ook met kokosrasp, hennepzaad, chaizaad, sesamzaad. Er is tegenwoordig van alles te koop. Experimenteer wat je lekker vindt, en zoek op waar het goed voor is. Paranoten bevatten bijvoorbeeld veel selenium, dat weer goed is bij een trage schildklier. Chaizaad en hennepzaad zijn goed als je een hoog cholesterol hebt en zorgen dat je een mooiere huid krijgt. Zaden, pitten, noten zitten boordevol mineralen, vitamine, goede vetten en voedingsstoffen. Door ze toe te voegen aan de granola, start je je dag goed.
Bereiding
- Doe alles in een kom en kneed het goed door elkaar. Kijk wat voor jou de goede verhouding is. Voeg eventueel nog honing, olie of water toe.
- Stort het mengsel een bakplaat bekleed met bakpapier
- Bak de granola 15 minuten op 180 graden. Schep roer de granola halverwege even goed door.
- Laat de granola nu afkoelen
- Als de granola afgekoeld is, kun je nog allerlei dingen toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld lijnzaad of nog liever vlozaad toevoegen, dit verbetert de stoelgang, geeft goede vezels en voedingstoffen. Je kunt rozijnen, cranberry's, vijgen of andere gedroogde vruchten toevoegen. Let hierop dat je ongezoete en ongezwavelde neemt.
- Bewaar de granola in een leuke glazen pot (Neem geen plastic pot, want plastic kan allerlei giftige stoffen afgeven.)
- In een afgesloten pot is de granola minstens 2 weken houdbaar.
Hartstikke simpel, gezond en erg lekker.