De vorige keer heb ik veel geschreven over ADHD en voeding. Vooral ADHD-ers en kinderen met gedragsproblemen hebben tekorten aan GABA en Dopamine. GABA maakt rustig en Dopamine zorgt voor concentratie en dat je kunt plannen. Ik ga je uitleggen wat hier achter zit.
Endorfinesysteem
Het endorfine systeem is betrokken bij honderden processen in je lichaam. Endorfine is een stofje dat wordt aangemaakt
in je hersenen en dat verschillende hormonen reguleert.
Het is een zelfherstellend systeem dat stress, ziekten en andere vormen van belasting geneest. Het zorgt ervoor dat je je lekker voelt en is een regulator van je stressbestendigheid. Het vermindert angsten, is een anti-depressivum. Het speelt een rol in de hechting. Het reguleert de insuline. Het regelt de aansturing van Dopamine. GABA verloopt ook via het endorfine systeem. Een slecht werkend endorfine systeem is vaak de
oorzaak van verschillende lichamelijke en geestelijke klachten.
Endorfineverstoorders
In onze huidige maatschappij komt dit endorfinesysteem behoorlijk onder druk te staan. De werking van het endorfinesysteem neemt af indien het langdurig wordt overgestimuleerd. Dit kan bijvoorbeeld door:
- Exorfinen (in gluten, zuivel, soja en spinazie)
- Veel suiker en zoetmiddelen gebruik
- Smaakversterkers (E621/Glutamaat) en kunstmatige zoetstoffen (aspartaam)
- Stimulerende middelen, zoals koffie, cola, energiedranken, cacao, alcohol, drugs, nicotine
- Geneesmiddelen (bijv. morfine, tramadol, codeïne, paracetamol, corticosteroïden, methylfenidaat, anti-depressiva)
- Drugs (XTC en amfetamines)
- Psychische factoren zoals gedragsverslavingen, langdurige stress en trauma’s
- Belastingen van het DPP-IV-enzymsysteem (Di Peptidyl Peptidase)
Als de werking van het endorfinesysteem afneemt, dan neemt de stress in het lichaam toe. De hersenen kunnen de stress
niet meer neutraliseren en er ontstaan diverse klachten. Van kinderen met gedragsproblemen als ADHD is bekend dat dit endorfinesysteem vaak verstoord is.
Exorfinesysteem
Veel kinderen met ADHD of ADD hebben suiker-, gluten- en/of melkverslavingen. Als het endorfine systeem niet goed werkt, dan ga je op zoek naar stoffen die op endorfine lijken. Dit zijn eiwitten die opgenomen worden uit gedeeltelijk verteerd voedsel. Ze heten exorfinen. Ze zitten in melk, gluten en spinazie.
Exorfinen behoren tot de opioïden. Dit zijn stoffen die het beloningssysteem in de hersenen stimuleren. Hierdoor komt
er een korte heftige toename aan endorfinen en dopamine, maar dit wordt meteen gevolgd door een terugslag. Tarwe, maïs en gerst bevatten exorfinen, net zoals koemelk. De exorfinen in granen zijn veel sterker dan die in koemelk.
Door te veel exorfine te nemen, wordt het alleen maar erger. Ze imiteren de lichaamseigen endorfines en hebben de neiging
om het endorfinesysteem te kapen. Waardoor de werking van het endorfinesysteem verzwakt. Verminderde werking van het endorfine systeem leidt tot problemen met de afgifte en de gevoeligheid van andere neurotransmitters en hormonen. Het
endorfine systeem kan zijn werk niet meer goed doen en dit leidt tot een vermindering van de werking van dopamine, GABA, insuline, cortisol en het immuunsysteem.
Enzym di-peptidyl-peptidase 4 (DPP-IV)
Bij goedwerkende darmen zou het enzym DPP-IV voorkomen dat er exorfinen ontstaan in het lichaam. Maar onze capaciteit
voor dit enzym is beperkt. Bij overconsumptie van gluten en melk schiet het enzym tekort waardoor exorfinen ontstaan. Daarnaast is het DPP-IV enzym erg gevoelig voor stress, chemische stoffen (teflon pannen, E621, fosforzuur in frisdrank, fluoride), antibiotica en kwik. Waardoor veel mensen een tekort hebben aan DPP-IV.
Hierdoor bereiken exorfinen de bloedbaan en hechten ze zich op de endorfine receptoren. Daardoor kunnen de endorfines
hun werk niet meer doen.
Negatieve spiraal
Wat ik beschrijf is een negatieve spiraal van een niet goed functionerend endorfinesysteem. Hierdoor ontstaat er behoefte aan bepaalde voeding. Door slechte voeding vermindert de darmfunctie. Daardoor ontstaan er exorfines die het endorfinesysteem nog meer belasten.
Het is belangrijk om dit te doorbreken en los te komen van oude patronen.
- Zorg voor fysieke beweging. Beweging stimuleert het endorfine systeem op een gezonde manier.
- Vermijd fysieke en chemische stress. Denk bijvoorbeeld aan de anti-aanbak pan. Kook zo puur mogelijk. Zorg voor een stabiele suikerspiegel.
- Vermijdt exorfine rijke voeding. Om helemaal over te gaan naar glutenvrij is voor veel mensen een grote stap. Maar je kunt kleine stapjes nemen. Eet in ieder geval niet bij elke maaltijd tarwe. Ontbijt met yoghurt en fruit en eet geen pasta’s.
Wil je anders gaan eten en je endorfine systeem weer in balans krijgen, neem dan contact met me op om te kijken hoe een
homeopathisch middel je daarbij kan ondersteunen.
Wil je tips en ideeën over hoe je je voeding aan kunt passen. Kijk dan eens naar Fit de Zomer in.
Reactie schrijven